Почиње масовна вакцинација

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је данас у Србији почело масовно вакцинисање кинеском Синофарм вакцином и замолио надлежне установе да вакцине не стоје у фрижидерима, већ да их дају на вакцинисање.

Вучић је, на седници државног врха и Оперативног тима за вакцинацију, подсетио да је Србија била међу оним земљама, којих није био велики број, које су учествовале при ЕУ на донатроској конференцији за израду вакцина.

„Србија је донирала два милиона евра за вакцине. Чини ми се да смо не малим делом учествовали у подршци прављењу лека за излазак из кризе. Први смо из региона уплатили новац за Ковакс програм, специјализован програм у оквиру ЕУ, преко којег би требало од Уније да добијемо значајне количине вакцина, које још нисмо добили“, казао је.

Рекао је да би данас или сутра требало да добијемо 250. 000 Спутњик В вакцине, од којих су 200. 000 прве дозе, а 50. 000 друге дозе, јер је једино код руске вакцине различита прва и друга доза.

Вучић је казао да је кинеска вакцина показала најмање контраиндикација, што су му потврдили и стручњаци.

Позвао је министарства, пре свега просвете, одбране, унутрашњих послова, здравља да се вакцинишу запослени.

У Србију је до сада стигло укупно 1.054 950 вакцина, а уговорено је, делом и плаћено, 6.182.200 вакцина, изјавила је премијерка Ана Брнабић.

Сада систем може да прати вакцину од доласка у нашу земљу, када слети авион на аеродром до тренутка доласка у магацин, изласка из магацина, пријема у здравствену установу, процес вакцинације, као и оно што се дешава после.

Брнабић је додала да се прате и оне вакцине које не могу да се употребе ако су оштећене или нису адекватно чуване.

Премијерка додаје да, иначе, вакцине стижу у два централна магацина у Србији, један је на Торлаку и други магацин РФЗО Фармалогист.

Додала је да је пуштен у рад систем за пријаву грађана и позвала све грађане да се пријаве путем е Управе и телефонски пошто је отворен контакт центар.

Брнабић каже да сви добију поруку о термину вакцинације.

Директор Канцеларије за ИТ и јавну управу Михаило Јовановић каже да се нови систем е-вакцина састоји из три дела – праћење вакцине, пријављивање грађана за вакцинацију и имунизација грађана.

Потврда се и добија путем е-мејла, а уколико неко изгуби потврду о вакцинацији, могуће је да је тражи поново од е-управе.

Та потврда, како је објашњено, садржи QР (кју-ар) код како би се спречила било каква злоупотреба издавања “лажних потврда”.

Трећи део система, каже Јовановић, а који грађани већ знају, јесу пријављивање за вакцинацију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *