Подршка ЕУ инклузији Рома

Стална конференција градова и општина, у оквиру програма „Подршка Европске уније инклузији Рома“, организује у Крагујевцу дводневну обуку за представнике 30-ак локалних самоуправа и организација цивилног друштва.

Говориће се о људским и мањинским правима, интегрисаном приступу, активном укључивању, антидискриминацији и превенцији насиља у породици.

Програм „Подршка Европске уније инклузији Рома“ спроводиће се у Србији у наредне три године, са циљем оснаживања локалних заједница за укључивање у друштво припадника ромске популације.

Проблеми Рома, који чине најбројнију етничку заједницу где год да живе, идентични су у целом Европи.

Дискриминација, сиромаштво и социјална инклузија само су неки од њих.

Програм садржи три компоненте, међу којима је и пружање финансијске подршке на локалном нивоу у области просторне регулације неформалних насеља и побољшања услова живота ромске заједнице.

Држава не може сама да решава бројне проблеме које Роми имају.

То може да учини у сарадњи са међународним партнерима који очекују њену иницијативу, за коју део одговорности сноси ромска заједница.

У преговарачком поглављу 23 постављени су стандарди, а Србија је донела Стратегију и акциони план за социјално укључивање Рома.

Град Крагујевац је и ове године радио израдио Локални акциони план за инклузију Рома.

Програм уједно представља и подршку текућем процесу побољшања социо-економског положаја ромске популације у локалним заједницама и спровођењу приоритетних мера из националне Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња.

За оснаживање локалних заједница, Европска унија је обезбедила 4 милиона евра, а до сада је уложила више од 11 милиона евра у пројекте намењене Ромима.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *