Подршка подстицајном родитељству

У оквиру програма „Подршка подстицајном родитељству кроз игру“ и ”Разиграно родитељство”, који партнерски спроводе УНИЦЕФ, Хармонија – Центар за подршку раном развоју и породичним односима и СКГО, уз финансијску подршку Фондације ЛЕГО, данас је потписан Меморандум о сарадњи.

На 6. Националној конференцији о раном развоју и родитељству ”Навијамо за родитеље” у оквиру активности пројекта, Граду Крагујевцу су донирани дечији намештај и дидактичка средства у сврху унапређења подршке родитељству и раном развоју деце.

У име града уговор и опрема уручени су Душану Алексићу, члану Градског већа за образовање.

Програми су део пројекта „Подршка локалним самоуправама за ширење добрих политика и пракси подршке родитељству“ који у градовима Србије спроводи СКГО а у циљу унапређења локалних јавних политика и прописа и развој институционалних и професионалних капацитета локалне самоуправе и сектора здравства, образовања и социјалне заштите за спровођење доступне, квалитетне и одрживе подршке родитељима у периоду раног развоја детета.

О новим сазнањима и иновацијама у ширењу политика и квалитетних стручних пракси које полазе од потреба и снага родитеља и најмлађе деце у нашој земљи, на конференцији су говорили  експерти из различитих области раног развоја деце – педијатри, патронажне и педијатријске сестре, социјални радници, дефектолози, логопеди, педагози, психолози, васпитачи, истраживачи, медији, родитељи и старатељи.

Учешће у конференцији узели су стручњаци Центра за породични смештај и усвојење Крагујевац, предшколских установа ”Нада Наумовић” и ”Ђурђевдан”, Центар за развој услуга социјалне заштите ”Кнегиња Љубица”.

Конференцију је организовао УНИЦЕФ у сарадњи са Владом Републике Србије у оквиру два програма: „Ублажавање утицаја КОВИД-19 на животе деце и породица на Западном Балкану и у Турској“ који финансира Европска унија и „Подстицајно родитељство кроз игру“ који подржава ЛЕГО фондација, а дискутовало се и о савременим праксама и јавним политикама и умрежавању институција ради унапређења услуга за најмлађе у Србији.

Улагање у подршку породици и оснаживање родитеља у периоду раног детињства већ је примењена јавна политика у многим земљама широм света и УНИЦЕФ је заговара јер је неопходна за праведан, доступан и квалитетан систем подршке који омогућава оптимални развој и укљученост сваког детета, те тако доноси немерљиве користи за цело друштво, неки су од закључака конференције.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *