Подршка пољопривреди за ублажавања последица пандемије

Кроз две Уредбе – о новчаној помоћи пољопривредним газдинствима и о финансијској подршци пољопривреним газдинствима за олакшан приступ кредитима, Влада Србије усвојила је мере подршке овој грани привреде за ублажавање последица пандемије Ковид -19.

Усвајањем ових уредби заокружен је Програм економских мера за подршку привреди.

Преко Управе за аграрна плаћања пољопривредницима је од 21. априла на располагању 2, 6 милијарди динара за ублажавање последица кризе која је изазвана вирусом корона.

У Пољопривредној саветодавној стручној служби наводе да је интересовање пољопривредника велико.

Висина једнократне помоћи у апсолутном новчаном износу одређује се по јединици уписане површине, односно по грлу стоке или броју кошница, наводе у Пољопривредној саветодавној стручној служби.

Пољопривредници могу остварити субвенцију и то 25 динара по квадратном метру уписане површине под гајењем поврћа у заштићеном простору највише до 90 хиљада динара.

Сточари могу да остваре подстицајна средства по једном крупном сточном грлу.

За краве 3 хиљаде динара а највише до 30 хиљада динара а 500 динара по једном грлу овце или козе и то највише 20 хиљада динара.

Када је реч о пчеларству одређено је 800 динара по једној кошници, а највећи износ субвенција у пчеларству је 20 хиљада динара.

За реализацију ове Уредбе обезбеђено је милијарду сто педесет милиона динара.

Исплату ће реализовати Министарство финасија на основу Регистра пољопривредних газдинстава и Ветреинарске базе.

Исплата ће бити обављена директно на наменски рачун који се налази у Регистру пољопривредних газдинстава па није неопходно подносити захтев.

Право на једнократну новчану помоћ имају и пчелари који су власници обележених и регистрованих кошница, под условом да имају 70 или више година.

У Пољопривредној саветодавној стручној служби наводе да је начин аплицирања за остварење ових субвенција за све пчеларе веома једноставан.

Захтев за остваривање права на подстицајна новчана средства заинтересовани могу послати електронским путем Управи за аграрна плаћања.

Заинтересовани пчелари који испуњавају услове могу да се пријаве до 31. маја а како кажу надлежни интересовање је велико.

Иначе, Уредба о финасијској подршци пољопривредним газдинствима кроз олакшан приступ коричћења кредита односи се на развој сточарства који обухвата набавку животиња и премију осигурања животиња која је прописана уредбом, развој ратарства, повртарства, воћарства, виноградарства и производњу цвећа.

Уредба обухвата и инвестициона улагања у пољопривредну механизацију и опрему.

Извештава новинар РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *