Подршка ромским породицама

У Крагујевцу живи око 13.000 Рома, а локална заједница тежи да се ова популација социјализује и да се њихов начин живота изједначи са већинским српским становништвом.

Сиромаштво, низак степен образовања, недовољна инклузија у ширу друштвену заједницу, проблеми су који прате ромску популацију, а у рад са њеним припадницима укључене су бројне институције.

О квалитету живота Рома и њиховим проблемима, у Едречу су са припадницима ове заједнице разговарали чланови Мобилног тима за инклузију Рома, у пратњи Недељка Манојловића, члана Градског већа.

Четворочлана породица Николић живи у скромној кући у насељу Ердеч. Николићи имају двоје деце која похађају први и трећи разред основне школе, а корисници су дечјег додатка и социјалне помоћи.

Због неплаћених рачуна остали су без струје, а ускоро ће остати и без дрва, па је питање чиме ће се грејати до краја зиме.

Члан градског већа Недељко Манојловић са сарадницима обишао је ову породицу која живи на рубу егзистенције, како би се упознао са проблемима ромске популације.

У Канцеларији за ромска питања града Крагујевца наводе да је интеграција Рома од великог значаја за целу друштвену заједницу и да ће локална самоуправа покушати да овој породици обезбеди једнократну новчану помоћ у износу од 16.000 динара.

Са проблемима ромске популације потпуно је упознат и Центар за социјални рад „Солидарност“ који има увид у бројне проблеме који тиште ромску популацију.

Мобилни тим за инклузију Рома наставиће са обиласком и решавањем бројних проблема ромске популације и у наредној години.

Циљ је побољшање тешког положаја припадника ромске популације које деценијама прате сиромаштво и необразованост.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *