Подршка за инклузивно предшколско васпитање у Крагујевцу

Крагујевац је једна од 20 локалних самоупава у Републици Србији којој су опредељена средства за унапређење координације и сарадње у пружању услуга инклузивног предшколског васпитања и образовања.

Циљ пројекта је да деца из социјално угрожених породица и осетљивих друштвених група под једнаким условима похађају предшколско образовање, које је до сада, како показује пракса изостајало у породицама ромске националности.

За реализацију програма одређена је висина грантова од 4 и по милиона динара. Новац је обезбедило Министарство просвете, науке и технолошког развоја уз подршку Светске банке.

Висина сваког гранта износи око 4.500.000 динара, и подразумева обавезу суфинансирања. Финансирањем и имплементацијом пројекатa биће обезбеђена значајна добит за сву децу предшколског узраста и њихове породице, локалну заједницу, као и унапређење услуга предшколских установа и институција државне управе у чијој надлежности је предшколско васпитање.

Нека од ових решења подразумевају припремне радионице за родитеље,опремање простора у домовима здравља за боравак деце, програм предшколског васпитања у забаченим срединама, мобилна саветовалишта у циљу промовисања позитивног родитељства, информисање материјално угрожених породица на терену, боравак деце из материјално угрожених породица са децом која бораве у групама, радионице за успешно родитељство у савременим условима, посебно улоге оца, и реализацију кратких програма за децу од 1 до 6,5 година, који подстицајно утичу на развој и учење све деце, са нагласком на децу из осетљивих друштвених група.

Уручење уговора о додели средстава уприличено је у Београду. Свечаности је претходила конференција под називом „Велики људи од малих ногу“ на којој је представљен пројекат као и будуће активности.

Партнери у реализацији пројекта у Крагујевцу су: Предшколске установе: „Ђурђевдан“ и „Нада Наумовић“, Дом здравља, Невладина организација Романипен и Центар за социјални рад.

Крагујевац је конкурисао за доделу средстава и реализацију програма у нултом разреду јер је примећено да деца ромске националности изостају из тог обавезног образовног процеса.

Министарство просвете у процесу стратешког планирања развоја образовања у Републици Србији за наредних десет година, у области предшколског васпитања наставило је низ започетих активности.

У претходном периоду донет је низ подзаконских аката чијом се применом подржава развој квалитета праксе предшколских установа.

У септембру 2018. године усвојена је нова програмска концепција „Основе програма предшколског васпитања – Године узлета“, чију примену Министарство системски подржа, кроз активности попут најновије о инклузији социјално угрожене деце у предшколско образовање.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *