Велика понуда поврћа и воћа на кванташкој пијаци

Почетком јесени почиње гужва на кванташкој пијаци. Ове године у понуди је широка палета поврћа и воћа.

Традиционална трпеза је незамислива без зимнице коју крагујевачке домаћице спремају у пуном јеку.

Најтраженија је паприка али се у великим количинама купује и остало поврће. И воће је веома тражено кога има у изобиљу упркос сушном лету.

Цене се, кажу и продавци и купци нису драстично мењале у односу на прошлу годину.

И ове године упркос лошим агрометепоролошким условима, када је температура ваздуха била тропска, и воћа и поврћа има у изобиљу.

Крагујевачке домаћице, које традиционално сваке јесени припремају зимницу обилазе кванташку пијацу на којој се роба купује у великим количинама.

Цене су повољније у односу на градске зелене пијаце. Најтраженија је паприка од које се трдаиционално припрема ајвар један од гастрономских специјалитета Србије и светски бренд. Домаћице навода да је рецепт за овај деликатес врло једноставан.

Продавци навелико нуде своју робу. За киилограм паприке потребно је издвојити од 50 до 90 динара. Уколико се купује кутија црвене паприке, потребно је најмање издвојити око 500 динара за кутију у којој је спаковано 10 килограма паприке.

Сомборка која се купује на џакове од 10 килограма стаје 450 динара. За један килограм парадајза потребно је издвојити 25 динара,а карфиол спакован у кутију која тежи око 20 килограма кошта сто динара по килограму. Понуда је солидна. Купци свакодневно односе са кванташа велике количине воћа и поврћа.

Продавци су углавном задовољни продајом поврћа и воћа .На кванташкој пијаци сва роба се углавном купује на велико. Муштерије је тешко испоштовати, јер сваки купац добро загледа робу коју купује.

На кванташкој пијаци се осим поврћа и воћа могу купити и полуприпремљени производи. Мукотрпан рад око припремања џемова поједностављен је куповином самлевеног воћа.

У пластичној амбалажи од 5 килограма може се купити шипурак и купина који коштају 500 динара. Сто динара је скупљи сируп од кајсије, малине, дрењине и јагоде.

Судећи по великој гужви на кванташу, али и доброј понуди, оставе крагујевачких домаћица ове године биће пуне квалитетне и укусне зимнице, без које је у хладим данима трпеза незамислива.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *