Подршка задругарима

Земљорадничка задруга из Церовца, у Палати Србије недавно је потписала уговор о додели бесповратних средстава у оквиру пројекта „500 задруга за 500 села“ који је Влада Србије покренула ове године, у циљу афирмације задругарства у Србији.

Проблем удруживања пољопривредника и уситњених поседа, посебно је изражен у нашем крају.

Кооперација и оснивање задруга једно је од решења за пољопривреднике Шумадије.

Пружање подршке задругама огледа се и у запошљавању радно способног становништва у сеоским подручјима, којег је последњих година све мање.

Сагледавањем ситуације у Крагујевцу и околини дошло се до закључка да је због недовољне количине падавина врло тешко радити са великим фармама и већим бројем грла па ће тако инвестиција коју ће задруга из Церовца добитиу обезбедити бољи квалитет сточног фонда у Крагујевцу и обезбедити бољи континуитет у производњи.

Привредна комора Србије очекује да ће се у будућем периоду формирати озбиљнија понуда овчијег меса на нашем тржишту што даје шансу за већим извозом, нарочито на тржиште Арапских земаља.

На подручју Крагујевца постоји свега двадесетак фарми са више од 50 грла тако да је ово још један разлог више за подршку оваквом програму јер осим економског елемента, већа заступљеност јагњећег и овчијег меса на домаћем тржишту, допринеће здравијој исхрани нашег становништва.

Здруга у Церовцу није једина коју је град Крагујевац подржао, али је ресорно министарство за сада овај пројекат препознало као најкомплетнији.

У наредној години очекује се још заинтересованих пољопривредника са територије Шумадије за помоћ државе, јер до сада овај пројекат наилазио је на веома добар одзив код пољопривредних газднинстава у Србији.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.