Подстицај културно-уметничког стваралаштва

За релизцију пет пројеката у култури из градског буџета биће издвојено око два милиона динара. Ову одлуку Градско веће донело је на предлог стручне комисије за вредновање и оцењивање пројеката, у циљу подстицаја развоја културно-уметничког стваралаштва у Крагујевцу.

“Крагујевац прва престоница модерне Србије од 1818. до 1841. године” један је од пет пројеката чија ће релизација бити суфинанирана новцем из градског буџета.

За штампање ове научне монографије, Друштву историчара Шумадије одобрено је 1,2 милиона динара. Кроз ово капитално дело, које је важно и за српску историографију и које ће бити завршено у години у којој се обележава значајан јубилеј – два века од проглашења Крагујевца за престонцу, на специфичан начин биће приказан историјат града.

Са 300.000 динара биће суфинансирано штампање Друге књиге путописа Станислава Кракова, једног од најзначајнијих писаца између два светска рата, а реч је о пројекту Удружења “Бирам Крагујевац”.

Према речима Миљана Бјелетића, члана Градког већа, мемоари Станислва Кракова су углавном штампани, али овакви путописи нису били доступни савременим читаоцима.

Из градског буџета биће издвојен и новац за израду монографије поводом 25 година постојања Планинарког друштва Жежељ. То ће бити прва публикација о планинарењу на овом подручју, иако је прошло нешто више од осам деценија од почетка бављења овим спортом у Крагујевцу о околини.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *