Подстицајне мере у сточарству

Пољопривредници који испуњавају услове могу да поднесу захтев за коришћење подстицајних мера у сточарству, а које додељује Министарство пољопривреде.

Захтеве могу да попуне од 1. фебруара, а за ове намене из државне касе биће издвојено од 250 до 600 милиона динара.

Пољопривредници који имају неуматичене краве, овце, јагњад и јарад, као и они који планирају да се баве товом јунади имају право на државне субвенције, како би се унапредила сточарска производња и увећао сточни фонд.

У Србији према последњем попису има око 950 хиљада крава од којих је 450 хиљада музних грла.

Када је реч о десетогодишњем пресеку, укупан број говеда мањи је за 6,2 одсто у односу на раније године.

Сточара је све мање и у Шумадији, па је сада на евиденцији свега 18 хиљада грла у шумадијским домаћинствима.

Један од сточара који се бави товом јунади је Аца Јовановић из села Честин у општини Кнић. Како каже никако да оствари позитивну рачуницу у овом послу, већ је годинама на губитку.

Држава је препознала проблеме са којима се суочавају сточари, па је у циљу опстанка сточарства и увећања сточног фонда, донела Уредбу којом се дефинишу подстицајне мере.

За квалитетне приплодне млечне краве сточари добијају субвенцију у износу од 25 хиљада динара годишње, а за товне краве и бикове могу да остваре и 40 хиљада по грлу за годину дана.

Када је реч о уматиченим сточним грлима, субвенцију могу да добију сточари који имају најмање три грла.

Подстицаје могу да користе и сточари који имају неуматичена сточна грла и то у износу од 20 хиљада годишње, а услов је да поседују најмање два грла.

За премију за млеко из државне касе издваја се три милијарде динара годишње. Држава премију плађа седам динара по литру.

За тов јагњади пољопривредници могу да добију подстицајна средства у износу од две хиљаде динара по јагњету.

Субвенције за биљну производњу су од ове године увећане и износе 5.200 динара по хектару обрадиве површине.

Иначе, за подстицајна средстава могу да конкуришу пољопривредници и то за узгој свиња, живине, као и они који имају кошнице и рибњаке.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *