Подстицање запошљавања Рома и Ромкиња у Крагујевцу

Подстицање запошљавања Рома и Ромкиња са факултетском дипломом, чиме се решава један од највећих проблема припадника ове националне мањина, била је тема састанка представника локалне самоуправе, ресорног министарства и Немачке организације за међународну сарадњу, који је одржан у Крагујевцу.

Састанку су присуствовали и представници Удружења ромских студената из Новог Сада који су указали на значај запошљавања школованих Рома, које, између осталог, доприноси већој укључености припадника ромске заједнице у образовни систем.

Крагујевац је један од 20 градова и општина у Србији изабраних на јавном позиву за учешће у програму подстицања запошљавања високо образованих Рома и Ромкиња у једницама локалних самоуправа.

Програм је покренуло Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог уз подршку ГИЗ-а, са циљем да пружи подстрек и отвори пут запошљавања будућих генерација високо образованих Рома у јавном сектору.

Оснивање Одсека за унапређење положаја Рома у оквиру Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог показује да држава води рачуна о припадницима ромске популације.

У прилог томе је израда Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња и пратећег акционог плана у веома кратком року.

Социјална инклузија Рома и Ромкиња кроз пружање шансе прпадницима ромске заједнице за лични развој и равноправан статус у друштву, један је од приоритета социјалне политике Града Крагујевца.

Извештава новинар РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *