Појачан интезитет саобраћаја на уласку у Србију

Сви грађани Србије који улазе у земљу биће под посебним здравственим надзором.

При преласку границе добијају здравствено упозорење у коме ће бити информисани са свим обавезама које су дужни да испуне.

Влада Србије је саопштила да је први корак испуњавање теста самопроцене на ковид-19 који се прузима на интернет страници e-zdravlje.gov.rs.

Грађани треба да сачувају одштампани примерак, као доказ о попуњеном упитнику.

Због новог правила, током дана на граничним прелазима са Црном Гором забележен је појачан интезитет саобраћаја, а многи грађани прекинули су одмор и вратили се у земљу како би избегли нове процедуре.

На прелазима на граници са Црном Гором појачан је интезитет копненог, железничког саобраћаја,а повремено су биле створене и дуге колоне.

У Управи царина су рекли да су отворене три траке на прелазу Јабука да би се избегле и ублажиле гужве.

И воз Београд – Бар стигао је у станицу Топчиедер са путницима који су заменили карте како би ушли у Србију пре 18 часова, јер од тог периода сви путници приликом пасошке контроле добијају обавезујућа здравствена упутства која морају да спроведу у наредна 24 сата.

Попуњавање упитника помоћи ће грађанима да добију бољи увид у своје опште здравствено стање и резултат теста ће бити показатељ да ли је потребно да се јаве у ковид амбуланту.

Тест треба да буде одшампан односно сачуван како би постојао доказ да је самопроцена при повратку из иностранства обављена.

Период посебног здравственог надзора траје 10 дана.

Грађани који нису у могућности да испуне онлајн упитник, треба да телефоном позову Институт или Завод за јавно здравље у свом граду или општини и добиће сва неопходна упутства.

Грађани су још једном упозорени да свако непоступање по упутствима из здравственог упозорења представља грубо кршење епидемиолошких мера и свесно угрожавање сопственог здравља, али и здравља комплетног становништва Републике Србије.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *