Покренута ликвидација Медицине рада, Град преузима запослене

Агенција за привредне регистре је 29. маја ове године покренула поступак принудне ликвидације Застава Завода за здравствену заштиту радника Крагујевац.

Разлог за ликвидацију је неподношење завршног рачуна за 2015., 2016. и 2017. годину.

Иако је остављен рок од 90 дана да се овај недостатак отклони односно преда завршни рачун, то није учињено.

Гашење ове здравствене установе је неминовно, али ће Град сачувати и преузети запослене.

Оснивачка права над Заводом за здравствену заштиту радника Град Крагујевац је преузео 29. јуна 2018. године, са намером да та установа и даље функционише.

Позната Медицина рада је деценијама развијала праксу, кадрове, а у овом тренутку примарну здравствену заштиту пружа за 35 хиљада осигураника.

Преузимањем оснивачких права, Град Крагујевац  је преузео обавезу и гарант за репрограм пореских обавеза, које су прошлог јуна износиле 85 милиона динара.

Агенција за привредне регистре је доставила званични допис о покретању ликвидационог поступка.

Град је упутио допис Министарству здравља за хитан састанак, са предлогом да се обави преузимање запослених у крагујевачки Дом здравља.

Тиме би се обезбедило континуирано пружање здравствене заштите, рационализација немедицинског кадра, уштеде у ресурсима, а грађани би били поштеђени све дужег чекања на преглед код изабраног лекара.

Поводом неизбежног гашења медицинске установе која лечи запосленну популацију огласио се и Савез самосталних синдиката Крагујевца.

Сматрају да ликвидацијом Завода нису само угрожена радна места око 120 запослених, већ нешто много важније, а то је квалитет лечења десетине хиљада радника и пензионера.

Застава Завод за здравствену заштиту радника Крагујевац је једина здравствена установа у СРбији која функционише као привредно друштве, као такво и преузето од стране Републике Србије, а које је од великог значаја за Град.

У овој установи раде запослени који пружају услуге из обавезног здравственог осигурања.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.