Полазак у школу, срећа или баук?

Полазак у први разред је значајан догађај у детињству и за седмогодишњаке представља велику животну промену.

Стручњаци кажу да полазак у школу подразумева спремност детета да прихвати нове обавезе, али и спремност родитеља да му у том периоду пружи подршку на прави начин.

Када дете пође у први разред , мења се све. Дан има другачији ритам, поподневни сати са родитељима се не проводе више само у игри, већ и у испуњавању првих правих обавеза са којима се дете сусреће.

Има деце која се радују поласку у школу, бирају свеске, оловке, гардеробу за тај дан а има и малишана који томе не придају превише пажње. Али, када дође тренутак да деца треба да се одвоје од маме и тате и уђу у непознато, страх од неизвесности је, кажу, природна појава.

Важна ствар у припреми будућег првака је да дете мора да схвати да полазак у школу доноси и нове обавезе које, можда, неће бити увек лаке, али ће увек морати да се испуне.

Дечији психолози кажу да многа деца страхују да ли ће их учитељица волети. У таквим ситуацијама, саветују стручњаци, обавезно им треба објаснити да учитељица није ту да их воли, већ да буде праведна и да оцењује њихов рад и труд.

Уз добру организованост најпре родитеља, сматрају психолози, полазак детета у први разред треба да буде један од најрадоснијих периода који ће памтити.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *