Политичке странке, коалиције и групе грађана изборне листе могу предати до 10. априла

Политичке странке, коалиције и групе грађана тренутно предају листе за предстојеће локалне и парламентарне изборе.

Законска процедура предвиђа да сви који сакупе довољан број потписа могу предати своју изборну листу најкасније 15 дана пре дана предвиђеног за одржавање избора.

Листе се предају градској изборној комисији која, када утврди да одговарајућа изборна листа испуњава услове, проглашава изборну листу која, затим, може учествовати на изборима.

Када одређена политичка странка, коалиција или група грађана преда своју изборну листу, она има право да делегира два члана у састав градске изборне комисије.

Према процедури, након што се изборна листа преда, градска изборна комисија проверава тачност потписа, као и то да ли је листа потпуна или непотпуна.

После одржавања избора, градска изборна комисија у року од 24 часа проглашава коначне резултате избора на локалу.

Закон предвиђа одржавање конститутивне седнице Скупштине која треба да верификује мандате одборницима у новом сазиву како би се утврдили рокови везани за формирање нове градске власти.

Први рок који политичке странке, коалиције и групе грађана треба да испоштују је 10. април до када се предају изборне листе, након чега следе локални и парламентарни избори 26. априла.

Извештава новинарка РТК Јелена Јовановић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *