Пољопривредни попис у Србији од 1. октобра до 15. децембра

Попис пољопривреде 2023. биће обављен од 1. октобра до 15. децембра, први прелиминарни резултати биће објављени најкасније до 31. јануара 2024. а остали ће се објављивати сукцесивно, најкасније до 31. децембра 2025. године, изјавио је директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић.

РЗС попис организује у складу са Законом о попису пољопривреде 2023. године и да је он требало да буде одржан прошле године, али је због епидемије ковида померен као и општи попис становништва.

Коришћење лаптопова на терену у попису становништва је било веома корисно и та искуства ће се користити и при попису пољопривреде.

У њему ће учествовати око 4.000 особа, а пописом би требало да буде обухваћено 680.000 домаћинстава, газдинстава правних лица и газдинстава предузетника.

Пољопривреда у бруто-домаћем производу учествује са шест процената.

Просечна економска величина газдинства у Србији била је четри пута нижа од просека Европске уније.

Када је реч о финансирању пописа, овај посао бити делом финансиран из претприступних фондова Европске уније а остатак из републичког буџета.

Европска унија ће за попис издвојити 20 милиона евра.

Државна секретарка у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Милица Ђурђевић је рекла да је ово министараство партнер у попису, како у правно-формалној подршци тако и у промовисању активности самог пописа и помоћи Заводу за статистику путем своје организационе мреже на територији целе Србије.

Код 340.000 породичних газдинстава носиоци су мушкарци, а највећи број носилаца пољопривредних газдинстава има више од 70 година.

Очекивања су да се овим пописом добије свеобухватни преглед карактеристика националне пољопривреде, како би могле да се узраде базе података и оформи статистички регистар пољоприведних газдинства којим се обезбеђује оквир за пољопривредна истраживања.

Добијени подаци требало би да унапреде и креирање аграрне политике како на републичком, тако и на локалном нивоу.

Извештава новинар РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *