Вучић: Србија спремна да ради на имплементацији до црвених линија

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је у Охриду, као и на сваком месту, говорио о црвеним линијама Србије које се тичу супротстављања признавања и пријема Косова у УН.

„И данас сам то изговорио, да нико не може да наметне правну обавезу Србији.

Зато нисмо потписали ни оно што је ЕУ назвала споразумом, као ни анекс, али је Србија спремна да ради на имплементацији до црвених линија“, истакао је Вучић у обраћању јавности.

Он је рекао да је Србија међународно правно призната држава и да зато не жели ни међународно правне споразуме са тзв. Републиком Косово.

Вучић је рекао да јучерашњи разговори у Охриду, као ни сви други, никада нису лаки јер стране имају најчешће супротстављене интересе.

Он је прочитао анекс споразума наводећи да он чини саставни део споразума и по њему се Косово и Србија обавезују да примене све обавезе на сврсисходан начин.

Стране су примиле к знању и да ће споразум и анекс постати саставни делови процеса приступања ЕУ и да ће посредник ЕУ почети промене члана 35 за Србију.

„Ми више не зависимо од приштинске добре воље, то је позитивна промена у преговарачком оквиру, већ и од онога колико смо ми спремни да урадимо“, истакао је Вучић, додајући да се косовска страна обавезала да спроводи активности на формирању ЗСО.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће за 5.607 Срба и Рома на КиМ који примају државну социјалну помоћ Србије, та помоћ бити повећана са 11.000 на 20.000 динара, коју ће увећану примити за један и по до два месеца.

„То је велики број особа, с обзиром на број људи српске националности који живи на КиМ, повећавамо им социјалну помоћ јер желимо да опстану“, рекао је Вучић у обраћању јавности.

Према његовим речима, тамо где на КиМ у једној породици има једна плата, ако повећате на 20.000 социјалну помоћ или где имате два пута по такву социјалну помоћ, онда је могуће макар преживети.

„Треба да имате у виду да је то социјална помоћ, није економска категорија, зато је реч о малим износима“, напоменуо је Вучић.

Постоје посебна села, енклаве у покрајини, места где нема никаквог посла, где становници не могу да раде у болницама, у нашој администрацији, школама и вртићима, односно у систему који држава Србија плаћа, то је важна и велика подршка за њих, додао је председник Србије.

Већ за месец и по, до два месеца, примиће увећану социјалну помоћ, прецизирао је Вучић.

Он је напоменуо да не жели да социјална помоћ буде начин на који људи живе у централној Србији, где имају безброј могућности да раде.

„Имаћемо ове године 100.000 иностраних радника, то је све посао који су могли да обављају српски радници, али многи људи, да будемо фер, нису ни желели да раде“, додао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да јуче у Охриду није желео да потпише спозум са привременим приштинским институцијама, јер би из тог споразума потекла формално-правна обавеза Србији да се сагласи са косовском независношћу.

На конференцији за новинаре у Палати Србија, после јучерашњих разговора са високим представником ЕУ Жозепом Борељом, спецјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем у Охриду, Вучић је објаснио да чланови 3 и 7 Бечке конвенције кажу да није потребна писана сагласност на одређени споразум, већ да је довољна и усмена сагласност председника државе да би неки споразум био прихваћен у међународном праву, те да је зато пазио да не каже ништа што би се могло протумачити као да је прихватио споразум.

“Избегавао сам чак да изговорим и глаголске именице, а увек сам говорио “Да, ми прихватамо концепт, радићемо на имплементацији и увек смо више спремни да урадимо него неко у Приштини који је спреман да потпише, зато што би одатле протекла формално-правна обавеза Србији да се сагласи са косовском независношћу”, поручио је Вучић.

Кад је реч о несталим особама, Вучић је истакао да је нормално да сви желе да се реши тај проблем, јер је то цивилизацијско достигнуће и да сви мисле како је то без обавеза.

“На жалост, Приштина је то користила као метод притиска на Србију из којег би се произвеле материјално-правне последице за ратну одштету коју би Србија требало да плати Приштини”, истакао је Вучић.

Он је показао декларацију која је била спремна за потпис али никада није потписана, „захваљујући накнадним захтевима Приштине.

“Све смо прихватили сем једног, јер немамо проблем са тим.

Проблем је настао што смо могли да прихватимо термин присилно нестали, а не можемо присилни нестанак јер је то део посебне међународне конвенције о заштити свих лица и из тога би следила директна одговорност Србије за рат на Косову и плаћање ратне одштете.

Иза свега стоји неки трик, чак и када мислите да разговарате о ситним стварима”, истакао је председник Србије.

Он је нагласио да Србија жели нормализацију односа и да је зато направљена идеја Отвореног Балкана.

“Треба да развијамо поверење а не да се људи плаше једни других”, поручио је Вучић.

Додао је да пред Србијом и Приштином огроман посао, да је утврђена листа од 3.272 нестала лица и тек ће се разговарати о томе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *