Положај Рома отежава нетолеранција

Према подацима Ромске канцеларије, у Крагујевцу око десет хиљада Рома станује у петанест градских насеља.

Ова популација живи углавном на рубу егзистенције, али без обзира на то, у последње време све је више ромске деце и младих, који остварују одличне резултате током школовања.

Град Крагујевац спроводи популациону политику финансирајући програме и пројекте који се односе на унапређење положаја и услова живота ових људи.

Ипак, Роми наводе да њихов мањински положај отежава присутна нетолеранција, као и предрасуде које им ускраћују могућност да остваре многа основна људска права.

Породица Јовановић живи у Грошници и бави се трговином. Приход осварује продавајући текстил на Шареној пијаци а осим тога бави се и хранитељством.

У кући Јовановића живе малишани без родитељског старања а ова прородица има и своју биолошку децу. Весна Јовановић наводи да су Роми као мањинска популација дискриминисани и да је средина нетолерантна према њима.

Канцеларија за ромска питања у Крагујевци помаже интеграцију Рома у друштву а Град Крагујевац организује и подржава бројне програме намењене ромској популацији.

Иначе у Крагујевцу постоји добра сарадња Рома са надлежним институцијама. У школама са децом ромске популације ради 6 асистената у настави, у граду је ангажован медијатор за здравствену координацију са Ромима.

У нашем граду ради и мобилни тим за инклузивну групу у коју су укључени и Роми. Осим тога о овој популацији брину и установе социјане заштите.

Ипак, лоше нарави и негативано понашање појединаца који имају нетрпељивост ка овој мањини руши велике напоре шире друштвене заједнице која тежи да искорени нетолеранцију и предсрасуде ка Ромима.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *