ЕУ и Крагујевац партнери у оснаживању цивилног друштва

Град Крагујевац један је од пет градова у Србији потписника Меморандума о сарадњи у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану (ReLOaD) који финансира Европска Унија, а спроводи Развојни програм Уједнињених нација (UNDP).

Циљ овог програма је јачање партиципативне демократије и ЕУ интеграција на Западном Балкану, кроз оснаживање цивилног друштва да активно учествује у доношењу одлука, као и кроз унапређење подстицајног правног и финансијског окружења за цивилно друштво.

Меморандум су потписали шеф операција и Делегације Европске уније у Србији Никола Бизел, представница Програма Уједињених нација за развој (UNDP) Стелиана Надера а у име града Крагујевца, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту др Гордана Дамњановић.

Наредне две године, кроз овај пројекат град Крагујевац ће добити финансијска средства за реализацију јавног позива за организације цивилног друштва, а за пружање ефикасних и ефективних услуга у области здравствене и социјалне заштите, или услуга према приоритетима које буду утврдили координатори приликом припреме јавног позива.

Уз учешће 20 процената локалне самоуправе, град ће имати расположивих 50 хиљада евра годишње за програме и пројекте од изузетног значаја, а по смерницама, унапређеној процедури а пре свега транспарентности јавног позива који ћемо припремати заједно са представницима пројектног тима.

То не значи да ће наша средства бити умањена, већ ће постојећа финансијска средства која град издваја за унапређење програма рада и пројеката организацијама цивилног друштва, бити увећана додатним финансијским средствима, под условима који подразумевају потпуну транспарентност, унапређену процедуру, али и правну заштиту увођењем додатне законске регулативе уколико се током програма уоче правни недостаци, објаснила је др Гордана Дамњановић.

Значај пројекта огледа се у томе што ће нам омогућити да финасирамо и суфинансирамо идеје од изузетног значаја за наш град, а са друге стране радићемо на пољу демокартије, транспарентности и увођењу правних процедура.

Др Гордана Дамњановић је навела и да овај пројекат подразумева и увођење пооштрених контрола, евалуације и мониторинга оних организација цивилног друштва која буду добила финансијска средства по овом програму.

Никола Рибарић, начелник Градске управе за здравствену и социјалну заштиту, који је присуствао потписивању у Београду је рекао да је учешће града Крагујевца у Регионалном програму локалне демократије на Западном Балкану од велике важности за почетак успостављање принципа вредновања и мерљивости ефеката одобрених пројеката који се плаћају из јавних извора, односно новцем пореских обвезника.

Град је још увек највећи донатор невладиних организација, а кроз овај пројекат унапредићемо и дефинисати критеријуме трошења и одобравања буџетских средстава намењених цивилном сектору чиме се акценат ставља на сврсисходност одобрених средстава и ефекат на крајње кориснике, казао је Рибарић.

Поред Крагујевца, меморандум су потписали Чачак, Димитровград, Параћин и Шабац. Очекивања су да се у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану, чија је укупна вредност за Србију 900.000 евра, спроведе најмање 20 пројеката за преко 3000 корисника.

Извор: kragujevac.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *