Помен за Елизабет Рос и британске болничарке

Полагањем венаца крај споменика др Елизабет Рос на Варошком гробљу, у Крагујевцу обележен је Дан примирја у Првом светском рату.

Ове године Црвени крст у Крагујевцу обележио је и 105. годишњицу од смрти др Елизабет Рос, као и страдања британских држављанки које су неговале српске војнике у Првом светском рату.

Венац су положили чланови Омладинске теренске јединице др Елизабет Рос и волонтери крагујевачког Црвеног крста.

Дан примирја у Првом светском рату био је прилика да се још једном сетимо др Елизабет Рос и страдалих припадница страних санитетских мисија у Србији од 1914. до 1918. године.

Датум њене смрти се узима као симбол и дан сећања на све преминуле лекаре и медицинско особље, њихов допринос и целокупно жртововање за Србе и српски народ. Од 350 страних лекара, који су у то време радили у Србији, преминуло је њих 126.

Попут тешке борбе са тифусом, коју су водиле ове храбре Енглескиње, млади чланови Омладинске теренске јединице Црвеног крста Крагујевац, који поносно чувају сећање на ове изузетне хероине, последњих осам месеци то показују и својим делима, учествујући у борби против пандемије вируса Ковид 19.

За непуних осам месеци, од проглашења ванредног стања, млади волонтери су били активни током 3846 сати, а само у последњих месец дана, имали су готово 900 сати волонтерског рада.

Млади волонтери Црвеног крста са поносом чувају сећање на храбре Енглескиње које су своје животе жртвовале српском народу, али и настављају њихову мисију неесебично показујући солидарност и хуманост са онима којима је помоћ неопходна.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *