Последице пожара сада стигле на наплату

Станари зграде у улици Војислава Калановића број 6, у којој се крајем фебруара догодио пожар, налазе се пред новим проблемом.

Пошто су приликом тог акцидента потпуно изгорела два стана и трећи делимично, ватрена стихија оставила је највеће последице на кровну конструкцију.

Њима је остављен рок да до августа замене целу кровну конкструкцију, јер после тог датума постоји могућност да се зграда прогласи небезбедном за становање.

Међутим, инвестиција у нови кров кошта око 40 хиљада евра, што значи да свако домаћинство мора да издвоји 300 евра.

Неслога међу станарима и аргумент да немају новца не може их поштедети у овом случају, јер су искључиво сви станари у обавези да плате за нови кров.

У пожару који се догодио пре три месеца срећом није било жртава, ни повређених, али је материјална штета тек сада стигла на наплату.

У педесетогодишњој згради, на адреси Војислава Калановића број 6 има 98 станова и пет локала.

После пожара најтеже је станарима на последњем спрату где 12 станова нема струју месецима.

Ту није крај невоља. Последње кише проузроковале су још већа оштећења, односно поплављени су линеарно станови.

Управница зграде, Зорица Тодосијевић каже да је у међувремену покушала да реши проблем и успостави колико толико нормалан живот станарима последња два спрата.

У изгорелим становима сада нико не живи, међутим структуру станара у осталом делу зграде чине већином пензионери, који немају новца за скупо постављање крова.

Следи избор извођача радова, али цифра која мора да се исплати је око 40 хиљада евра.

Новац је највећи проблем, али чини се још већи, неслога међу комшијама.

После пожара град је исплатио 200 хиљада динара станарима на име одштете и за остале надокнаде штете, по закону није ни надлежан.

Решење проблема ових људи се не назире, изузев молбе коју могу да упуте извођачу радова да уколико може, разложи дуг на рате.

Станари кажу да је 300 евра по стану исувише велика свота новца коју немају да издвоје.

На жалост, закон је јасан и изузев њих, нико није у обавези да издвоји новац за санацију крова.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.