Пословни форум мађарских и српских привредника

Све је више заједничких програма компанија из Србије и Мађарске, а у наредном периоду припремају се велики пројекти на пољу енергетике и инфраструктуре, речено је на Пословном форуму мађарских и српских привредника који је данас одржан у Крагујевцу.

Овом приредном скупу, који су организовали локална самоуправа, Привредна комора Србије Регионална привредна комора Крагујевац и Привредна комора Мађарске, учествовало је 18 мађарских компанија.

Према подацима Агенције за привредне регистре на територији Србије регистровано је 899 активних привредних субјеката чији су већински власници држављани Мађарске, односно правна лица регистрована у Мађарској.

У оквиру посете мађарске делегације која у Србији борави два дана привредници су поред Београда посетили и Крагујевац.

Руководилац Центра за Западни Балкан у Привредној комор Мађарске Атила Галамбош, истакао је да је све више заједничких пројеката компанија из Србије и Мађарске, а у наредном периоду припремају се велики пројекти на пољу енергетике и инфраструктуре.

Прошле године две владе су потписале билатералне споразуме на пољу инфраструктуре, а у другом делу ове године почиње реализација договорених пројеката.

У Крагујевцу је прошле године отворен Инфо центар Привредне коморе Мађарске и почасни конзулат, и то је био почетак привредне сарадње са Привредном комором Мађарске.

Спољно трговинска размена привреде Шумадије и Поморавља у 2018. години износила је 58,7 милиона евра и она је била за 50 одсто већа од остварене у 2017. години.

Према подацима Републичког завода за статистику у периоду јануар-март ове године укупна спољно-трговинска размена у роби са Мађарском износила је 453 милиона евра.

Укупан извоз у роби у Мађарску у овом периоду износио је 186,5 милиона евра, а увезено је 266,5 милиона евра робе.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *