Постоји потреба за трећом дозом вакцине

Министарка и чланица Кризног штаба др Дарија Кисић Тепавчевић апеловала је данас још једном на грађане да се вакцинишу, а када је реч о трећој дози, навела је да би њоме прво требало да се вакцинишу особе са имунодифицијентним стањима.

Кисић је, након седнице Кризног штаба, рекла новинарима, да је препорука Координационог тела за имунизацију да постоји потреба за трећом дозом, али да се таква истраживања у свету још увек раде и нема конзистентних закључака, осим чињенице да је потребно време праћења поствакциналног имунитета.

„Закључак, када је у питању трећа доза је да су у првој групи која би требало да је прими особе са имунодефицијентним стањима и различита хронична обољења, особе са смањеном дужином имуног одговора после вакцинације, као и особе које су имале трансплантацију органа и које су на хемодијализи“, рекла је Кисић Тепавчевић.

Како је рекла, у овом моменту, то је група која је препозната да јој је потребно да се појача поствакцинални имунитет трећом дозом, шест месеци после пријема друге.

Даље се, каже, раде истраживања, прате се како би се утврдило када је, коме и у ком року оптимално дати додатну дозу вакцине.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *