Повећана концентрација полена амброзије

Према подацима Агенције за заштиту животне средине, концентрација полена амброзије у ваздуху, осим у Крагујевцу високa je и у београдским општинама Звездара и Нови Београд, али и у Вршцу, Бечеју, Лозници и другим српским градовима.

Градска управа за здравствену и социјалну заштиту почела је са припремом програма систематског сузбијања амброзије за период од марта до октобра идуће године, када је ова биљка у пуном развоју.

У циљу спречавања ширења амброзије, коровске биљке чији је полен један од најчешћих узрочника алергије код људи, Град Крагујевац у сарадњи са Градским зеленилом сваке године организује акције чишћења овог растиња са јавних површина.

Јавне уређене и неуређене површине служба градског Зеленила одржава и са њих уклања ову штетну биљку, док су за приватне површине одговорни грађани.

Уколико они нису у могућности да посеку и уклоне ову коровску биљку могу да позову надлежну службу, која ће то обавити.

Према званичним подацима, власници пољопривредног земљишта, обрађеног и необрађеног, дужни су да редовно уклањају амброзију, а своју површину одржавају уредно. За непоштовање одлуке о комуналном реду предвиђене су новчане казне.

Амброзија спада у опасне алергене који изазивају тегобе код око 10 одсто људске популације указују подаци Завода за биоциде и медицинску екологију.

Код људи полен те биљке узрочник је 75 одсто свих поленских алергија, при чему не постоји старосна граница за појаву осетљивости.

Једино решење је да се коров уништава, односно чупа из корена, јер у супротном амброзија поново расте и шаље високу количину полена у ваздух.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *