Повећано аерозагађење у појединим деловима града

Од почетка грејне сезоне, у октобру и новембру регистрована су краткотрајна загађења ваздуха на неколико локација у граду, показују последња мерења нивоа аерозагађења које редовно обавља Институт за јавно здравље у Крагујевцу.

Иначе, Мере које се предузимају у циљу заштите ваздуха у Крагујевцу и програм мониторинга квалитета ваздуха, биле су теме састанка у организованог у Београду, на позив Радне групе за смањење аерозагађења.

На састанку је постигнута сагласност око даље сарадње града Крагујевца и Агенције, као и укључивања министарства Заштите животне средине и Министарства рударства и енергетике у активности на побољшању квалитета ваздуха у Крагујевцу.

Развојем индустрије већи градови су све изложенији аеро загађењу док се као неки од најопаснијих састојака наводе дим, чађ, киселине и тешки метали.

Редовну контролу ваздуха у Крагујевцу од 1975. године спроводи Институт за јавно здравље.

Контролу која се врши током целе године обухвата систематско праћење биолошког и хемијског загађења.

Биолошко подразумева загађење ваздуха поленом из биљака што је израженије у летњем период док се под хемијским загађењем подразумева утицај индустрије и саобраћаја на ћивотну средину.

Са почетком грејне сезоне у нашем граду региструју се и повишене вредности штетних материја.

У Крагујевацу као једном од већих градова у Србији постоји проблем са загађењем ваздуха, нарочито у зимском периоду.

У Институту за јавно здравље истичу да би смањењем индивидуалних ложишта на чврста горива, увођењем гасификације и смањењем фреквентности саобраћаја у градском језгру драстично био побољшан квалитет ваздуха у Крагујевцу.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Повећано аерозагађење у појединим деловима града”

  1. Interesantno je kako je „resenje“ – „смањењем индивидуалних ложишта на чврста горива, увођењем гасификације и смањењем фреквентности саобраћаја у градском језгру драстично био побољшан квалитет ваздуха у Крагујевцу.“
    Verovatno i ostvarivo kao i sansa da odemo na mesec i napravimo koloniju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.