Повољности за послодавце за запошљавање особа са инвалидитетом

У другој од седам планираних емисија које је покренуо Синдикат новинара Србије говори се о самозапошљавању особа са инвалидитетом, али и послодавцима који су запослили радно инвалиде.

Национална стратегија сваке државе је да смањи стопу незапослености и повећа животни стандард грађана.

Запошљавање становништва, посебно угрожених и теже запошљивих категорија људи међу којима су и особе са инвалидитетом, зависи од константног истраживања тржишта рада и сталне комуникације са послодавцима којима су потребни радници.

Пројекат „Једнаки“ реализује Радио телевизија Крагујевац, а суфинансира Министарство културе и информисања.

Тридесет једногодишњи Иван Петковић који има звање из области машинске струке, као инвалид рада нашао се на евиденцији Националне службе за запошљавање.

Како би покренуо сопствену производњу, купио је ЦНЦ машину за производњу делова и алата који се користе у машинској производњи, новцем који је добио на име субвенцијеНСЗ за самозапошљавање.

У сарадњи са Националом службом за запошљавање, Трговинско предузеће „Морава“ запослило је седам незапослених са инвалидитетом.

Послодавац који запосли особу са инвалидитетом којој је потребна стручна подршка на радном месту може остварити право на рефундацију трошкова зараде за особу која је ангажована на пружању стручне подршке раднику са инвалидитетом.

Уколико особа са инвалидитетом добије посао на неодређено време, а нема радно искуство, послодавац има право на субвенцију за особу коју је запослио у трајању до 12 месеци од дана заснивања њеног радног односа.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *