У Крагујевцу повећана потражња за кућама на периферији

У Крагујевцу, као и осталим градовима Србије, од појаве коронавируса потражња за кућама је повећана.

Највише су тражене оне на периферији града, око 5 километара удаљене од центра.

Ипак, да би се обавила сигурна купопродаја од пресудне је важности да претходни власник има решено имовинско питање и сву документацију, јер се често догађа да непоседовање свих дозвола успорава процес продаје.

Најскупљи станови у ширем центру Крагујевца, у новоградњи коштају од хиљаду до 1.300 евра по квадрату без ПДВ-а, док цене кућа одређеђује локација, старост објекта, површина куће и дворишта.

Станови у зградама које су старе само 5 година значајно умањују цену квадрата који се продаје за 800 евра плус порез на додату вредност.

Ипак, квадратура, квалитет стана, спрат и локација дају коначну цифру.

Цене некретнина на тржишту у Крагујевцу су стабилне, односно коронавирус није пореметио цену квадрата.

Током пролећа настао је застој у купопродаји станова и кућа, али већ по завршетку ванредног стања грађани су наставили са реализацијом својих животних планова.

Потражња за кућама је све већа.

Код куповине или продаје куће, најважније је да имају грађевинску и употребну дозволу уписану у власничком листу.

Такође, морају да имају својину на земљишту, односно да је извршена конверзија. Многи власници кућа у Крагујевцу то нису урадили до сада, што касније успорава купопродају, али је веома важно да оваква некретнина буде припремљена за тржиште са неопхдоном документацијом.

Пре продаје куће, власник је у обавези да претходно реши имовинско стање, поготово да уради легализацију, коју и закон налаже, јер купопродајни уговор не може да се склопи ни овери,самим тим ни продаја, ако кућа није легализована.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *