Повратак и подршка – наставак сарадње са Данским саветом за избеглице

Градско веће дало је сагласност на закључење два уговора о сарадњи између града Крагујевца и Данског савета за избеглице.

Предмет првог уговора је “Одрживи повратак-подршка и оснаживање”, док се други односи на “Подршку достојанственим стамбеним решењима и одрживом начину живота расељених и повратника српске националности”.

До сада је документацију преузело 150 избеглица од којих само 70 испуњавају услове. Укупна вредност оба уговора је 667 хиљада евра.

Циљ оба пројекта је пружање подршке граду да, у складу са Националном стратегијом за решавање питања избеглих и интерно расељених лица и настојањима Владе Републике Србије, унапреди услове живота избеглих и интерно расељених.

За први пројекат опредељено је 200 хиљада евра, а други 467 хиљада евра.

Јавни позив за реализацију програма је у току. До сада је документацију преузело 150 избеглица, док је 70 испунило услове.

Уговори о сарадњи између Града и Данског савета пружају подршку интерно расељеним лицима и повратницима по споразумима о реадмисији који желе да се врате на своја огњишта на Косово и Метохију.

Преко повереништва, Град Крагујевац, има изузетну дугогодишњу сарадњу са Комесеријатом за интерно расељена лица Републике Србије, што потврђује низ заједнички реализованих пројеката.

Попис из 2011. године показује да на територији Крагујевца живи 13 и по хиљада расељених лица.

Преко Комесаријата, последњих пет година збринуто је 170 породица.

Укупна вредност пројеката који су реализовани преко Комесеријата је готово пет милиона евра.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *