Православни верници славе Васкрсење Христово – Васкрс

Верници који прослављају Васкрсење Христово по Јулијанском календару славе Васкрс, највећи хришћански празник, који је суштина хрисћанског учења.

Васкрс или Ускрс је суштина хришћанског учења и означава Христово васкрснуће из мртвих као победу вере и живота над смрћу.
Људи се за овај празник поздрављају са „Христос васкрсе“ и „Ваистину васкрсе“.

Слави се прве недеље после пуног месеца иза пролећне равнодневнице и покретан је празник, као и остали који су везани за њега, као Вазнесење и Духови.

За хришћане је празник Васкрсења Христовог, празник над празницима и догађај који је пре више од два миленијума изменио историју човечанства.

За Цркву васкрсење Христово представља „обнављање људске природе, пресаздање људског рода, живљење есхатолошке реалности“.

Према предању, у суботу по распећу на крст су дошли првосвештеници и фарисеји код Пилата да траже од њега да постави стражу испред Христовог гроба, јер су се плашили да ће неко од Христових ученика украсти његово тело и да ће тако народ поверовати да је Исус васкрсао, као што је и најављивао.

У недељу је, према веровању, Христос васкрсао из мртвих, пошто је његов гроб остао празан и тако победио смрт и свим људима даровао вечни живот.

Црвена боја је симбол радости и васкрсења, а прво црвено јаје се чува до наредног Васкрса као „чуваркућа“, заштитник породице.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *