Пре Словена

Више од 13 векова, како каже званична историја, ми Срби смо овде. Бурни догађаји на времешном Балкану, у Србији, па и питомој Шумадији неодвојиви су од живота нашег народа.

Само у последњих две стотине година, овај крај у неколико наврата, одредиће судбину Србије. И њене историје препуне успона и падова.

Али на овом месту нисмо застали да би отварали нека нова историјска поглавља, уносили претензије да нам је порекло из доказаних или недоказаних праваца, ни да би бројали крвна зрнца, тражили фамилију у неким атрактивним северњачким пустоловним народима.

Ионако је сва крв у старој доброј Европи толико измешана да јој се више ни почетак ни линије не могу назрети ни утврдити. Можда и не треба.

На овом месту, застали смо, да би у серијалу који је пред Вама, покушали само да дотакнемо причу о људима који су на простору данашње Шумадије и Србије дефинитивно живели пре нас, пре 15 и више векова.

Ко су били људи који су на овим просторима, исто као и ми данас, волели, страховали, уживали, путовали, како су се хранили, од чега су живели, како су се бранили када је пристигла велика и моћна сила?

Како су се саживели са освајачима и како су уопште опстајали у доба када човечанство није познавало ни папир за писање, а о струји и да не говоримо.

Ипак, није било баш све тако мрачно. Напротив. У овом серијалу видећете како је једна цивилизација непоновљиво успешна, вешта и практична заправо пре више од 20 векова на овим просторима владала, расула свој утицај и загосподарила у правом смислу те речи, а затекло становништво присвојила.

Ако се мало загребе површина континента на коме Европа живи у 21. веку – Римско царство на много начина, или на његовим најбољим наслеђима траје и данас.

Ауторка Слађана Обрадовић Чукарић

Пре Словена ( I – епизода)

Пре Словена ( II – епизода)

Пре Словена (III – епизода)

Пре Словена (IV – епизода)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *