Прецизнија дијагностика хематолошких малигних болести у УКЦ Крагујевац

Клиника за хематологију Универзитетског клиничког центра Крагујевац добила је нов апарат који омогућава прецизнију дијагностику многих хематолошких малигних болести и поремећаја имунитета.

Овај најсавременији дијагностички апарат пружа и бројне могућности у области научних истраживања у оквиру Универзитетског клиничког центра и Факултета медицинских наука.

Нови проточни цитометар је знатно напреднији од постојећих апарата на Клиници за хематологију, али и у односу на светске стандарде који омогућавају дијагностику хематолошких малигних болести, првенствено леукемије. Ова дијагностичка метода се у Крагујевцу примењује од 2007. године.

Најважнија карактеристика овог апарата је прецизност. Проточни цитометар поседује могућност детекције 13 различитих канала, што доприноси јаснијем дефинисању једне ћелије леукемије или неких других поремећаја имунитета који могу бити у склопу хематолошких болести, а који су од важности за терапију.

Клиника за хематологују је опремљена адекватним апаратима неопходним за свакодневну праксу. У плану је њено проширење стерилним блоком, чиме ће бити испуњени услови да се и у Крагујевцу обавља трансплантација матичних ћелија хематопоезе, што представља изузетно велики напредак.

Вредност овог апарата је 200.000 евра, а набављен је захваљујући Министарству здравља и Републичком фонду за здравствено осигурање.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *