Предани рад истраживача Центра за биоинжењериг у борби против Ковида 19

Више од седам хиљада апликација у Европи пријављено је за софтвер који уз помоћ машинског учења и вештачке интелигенције треба да предвиди ток болести код пацијената који су заражени корона вирусом.

Једини пројекат који је прошао из Србије је апликација о изради софтвера у борби против корона вируса.

Двадесет младих истраживача у Центру за биоинжењеринг Факултета инжењерских наука, који учествују у изради софтвера, састали су се недавно са колегама из Ријеке, које такође учествују у овом пројекту.

Доктори машинских наука али и студенти са мастер и докторских студија учествују у изради софтвера који уз помоћ машинског учења и вештачке интелигенције треба да предвиди ток болести код пацијената који имају корона вирус.

Медицински параметри који су узети на узорку од 50 пацијената који болују од Ковида 19 омогућиће младим истраживачима у Центру за биоинжењеринг да на основу бројних медицинских података израде софтвер које ће пратити стање оболелих од ове заразне болести.

Међу двадесет истраживача Центра за биоинжењеринг Факултета инжењерских наука је и доктор машинства Далибор Николић, који наводи да са колегама предано ради на истраживању за израду софтвера у борби против корона вируса.

Једини пројекат из Србије који је добио подршку Европске уније чија је вредност 40 хиљада евра олакшаће лекарима да ефикасније прате стање оболелих и омогући даљи ток ове заразне болести која је захватила целу планету и добила размере светске пандемије.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *