Предавање о страдању Рома у Крагујевцу и Аушвицу

Канцеларија за ромска питања Градске управе за ванпривреду у Крагујевцу дала је допринос обележавању 75. годишњице од холокауста над Ромима у Другом светском рату.

Тим поводом, одржано је предавање о страдању Рома у Крагујевцу и Аушвицу.

Злочине против Рома током Другог светског рата вршиле су фашистичке и нацистичке организације, покрети и војска Трећег рајха.
У ноћи између 2. и 3.августа 1944. године немачки нацисти су у Аушвицу убили више од 3.000 жена, мушкараца и деце у такозваном подлогору за Роме који је после тога затворен.

Историчарка Кристина Јоргић Степановић одржала је предавање на тему „Страдање Рома из Крагујевца 21. октобра 1941. године“. Тада је убијено 205 крагујевачких Рома.

Многи не знају да су Роми били циљане жртве нацистичког режима. Холокауст над Ромима је тема о којој се не учи довољно нити је довољно позната.

Зато је циљ ових предавања да говоре о прошлости и на тај начин упознају јавност на страдале Роме током Другог светског рата.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *