Предавање “Ургентна стања у дечјем узрасту”

У Заводу за хитну медицинску помоћ за васпитаче је одржано предавање на тему “Ургентна стања у дечјем узрасту”.

Дебата је организована на иницијативу Предшколске установе “Нада Наумовић”, са намером да се запослени обуче за пружање прве помоћи најмлађима до доласка медицинских екипа.

Стручњаци тврде да васпитачи и родитељи треба превентивно да овладају техникама прве помоћи и наглашавају да, што је стање детета озбиљније, то је и значај прве помоћи већи.

Постоје ситуације када здравствено стање детета захтева неодложну помоћ, а дешавају се далеко од екипа хитне помоћи, па чак и од лекара примарне заштите.

Подразумева се да сложену дијагностику и лечење најмлађих треба препустити стручњацима, међутим, има околности у којима ће брзо деловање спасити живот детету.

Зато је за васпитаче истурених одељења Предшколске установе Нада Наумовић организованo предавање како би се информисалi шта радити и како помоћи најмлађима док хитна помоћ не дође.

Узроци који могу довести до озбиљног угрожавања здравља детета могу да буду последица болести или повређивања.

Болести су много ређи узрок. Родитељи, углавном, знају и препознају погоршање хроничних болести или стања, док су повређивања са тешким последициама много чешћа код деце него код одраслих.

Висока температура код најмлађих често изазива бригу и панику, кажу у Заводу за хитну медицинску помоћ и додају да може бити узрок краткотрајних напада који се зову фебрилне конвулзије  или фрас.

Склоност ка конвулзијама је наследна и оне се дешавају обично до пете године. Иако стање изгледа драматично, напад пролази спонтано и не оставља последице по здравље.

Здравствени радници препоручују савладавање основних техника прве помоћи у ванболничким условима, јер је то најбољи начин помоћи болесном или повређеном детету до доласка стручних екипа.

Што је стање детета озбиљније, то је и значај прве помоћи у овим условима већи, наглашавају медицински радници.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *