Председник Вучић уручио Видовданска одликовања заслужним грађанима

Председник Александар Вучић уручио је Видовданска одликовања заслужним појединцима и институцијама, а орденом Републике Србије на ленти, за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Србије и Јапана, одликован је бивши премијер Јапана Шинзо Абе.

Орденом Карађорђеве звезде првог степена одликовани су академик Василије Крестић за нарочите заслуге за Србију и њене грађане у јавним и културним делатностима, посебно у области историјских наука, затим академик Светислав Божић за нарочите заслуге за Србију и њене грађане и постигнуте резултате у области музичке уметности.

Такође, орденом Карађорђеве звезде првог степена одликован је и епископ будимски Лукијан Пантелић за нарочите заслуге за Србију и њене грађане у очувању идентитета српског народа и цркве, као и Словачку евангелистичку цркву аугзбуршке вероисповести у Србији поводом 100 година од осамостаљења.

Поводом 185 година рада, орденом Карађорђеве звезде првог степена одликована је Гимназија у Чачку, док је за нарочите заслуге за Србију и њене грађане у јавним делатностима, посебно у области новинарства, истим орденом одликована Љиљана Смајловић.

Орденом Карађорђеве звезде другог степена, за нарочите заслуге у културним делатностима, посебно у области позоришне уметности, одликован је позоришни редитељ Егон Савин, док је Љубиша Ристић одликован за заслуге у области филмске и позоришне уметности.

За заслуге у области спорта, орденом Карађорђеве звезде другог степена одликовани су селектор фудбалске репрезентације Србије Драган Стојковић Пикси, селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић, као и бивши фудбалер Велибор Бора Милутиновић.

Орден Карађорђеве звезде другог степена за заслуге у јавним и културним делатностима, посебно у области глуме одликован је глумац Милош Биковић.

Поводом 100 година постојања, орденом Карађорђеве звезде трећег степена одликован је фудбалски клуб Раднички из Сремске Митровице, док је за нарочите заслуге у области културе, истим орденом одликовано дечије позориште Суботица.

За заслуге у области филмске уметности и промоцију Србије у свету орденом Карађорђеве звезде трећег степена одликован је британски глумац Рејф Фајнс.

Орден карађорђеве звезде трећег степена додељен је за нарочите заслуге у прикупљању и очувању књижевног фонда од историјског и културног значаја библиотека у Дољевцу.

Златном медаљом за заслуге у јавним и културним делатностима одликована је Зорана Вапа, а за заслуге у јавним и културним делатностима, посебно у области филмске продукције, одликована је Анђелка Влаисављевић, док је златну медаље за заслуге и постигнуте резултате на пољу дигитализације, добио Марко Валдер.

За изузетне заслуге у јавним и културним делатностима, посебно у области музичке уметности одликовани су Мариза дос Реис Нунес, Андреа Бочели.

Златну медаљу за заслуге у јавним и културним делатностима добио је Далибор Китановић, док је за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима, посебно у области књижевности, златну медаљу за заслуге добио Слободан Деспот.

За заслуге у области књижевности одликован је златном медаљом за заслуге Радован Влаховић, док је исто одликовање добила Зорица Јурковић Ембер за изузетне заслуге у области јавних и културних делатности.

Златну медаљу за заслуге у области сликарства добили су Драган Мартиновић, Братислав Анђелковић и Предраг Ðаковић.

Диригент Младен Јагушт одликован је златном медаљом за заслуге за постигнуте резултате у области музичке уметности.

Златну медаљу за храброст „Милош Обилић“ добили су Саша Лалић, ватрогасац из Зајечара, за испољену изванредну храброст и дело личног херојства, као и ватрогасац из Зајечара Андрија Трифуновић.

Председник Вучић је, у свом обраћању, лауреатима поручио да ће одликовања која носе са собом где год живели, сведочити о

поштовању које Србија гаји према њима, и уједно сведочити о томе колико су волели земљу.

„Видовдан мора да буде симбол који нас тера да стварамо нове симболе, нове звезде, мит из којег стварамо нове митове, инспирација која рађа нове инспирације. У Видовдану треба да тражимо своју будућност. А ако је неко то схватио, то сте ви. Хвала вам у име те будућности, у име наше државе и народа, и нашег заједничког трајања и држања“, нагласио је Вучић.

ИЗВОР: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.