Може ли један човек променити свет?

Петог дана Фестивала професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“ пред крагујевачком публиком изведена је представа „Црна овца“ позоришта из Краљева.  

Ова  прича о једном поштеном човеку који успева да поремети цео систем, утемељен на лоповлуку и преварама гледаоце наводи на размишљање, да ли један човек може било шта да промени?

У току процеса рада на тексту и представи сви учесници  „Црне овце“ присетили су се образаца личне и колективне историје, сопствене одговорности према друштву и заједно са редитељком Снежаном Тришић учествовали у изради ове представе.

“Црна овца“ је поштен човек који у свом окружењу једини не краде и не вара.

Епилог ове приче је и апсурд читавог друштва,  јер један човек помера границе целог система  утемељеног на  превари и лоповлуку.

Када овакав друштвени поредак крене да отима добра која нису материјална, ово постаје прича о страдању.

Представа “Црна овца“ је покушај глумаца краљевачког позоришта да се свако ко одгледа овај комад запита – да ли су љубав и човечност постале непотребне и сувишне вредности.

Минимална сценографија пуно доприноси извођењу дела, јер сва суштина текста долази до изражаја кроз кретање глумаца на сцени и њихове дијалоге.

Фестивал професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“ траје до 14.маја. На репертоару су представе: Народног позоришта из Пирота, 13.маја „Избирачица 42“ Крушевачког позоришта и 14. маја представа у част награђених „Свињски отац“, Народног позоришта из Ужица.

Извештава новинар РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *