Представљени отворени позиви и програми помоћи привреди

Имајући у виду чињеницу да су доступност повољним изворима финансирања и програми подршке предуслови за успешно пословање привредних субјеката, на седници Парламента привредника Привредне коморе Србије – Регионалне привредне коморе Шумадијског и Поморваског управног округа, представљени су отворени позиви и програми помоћи привреди Министарства привреде, Фонда за развој и Агенције за осигурање и финансирање извоза.

Министарство привреде је, кроз различите програме подршке привредницима и малим и средњим предузећима, са бесповратним средставима од око 930 милиона динара подржало 494 привредна субјекта у Шумадији и Поморављу, што је дало нове инвестиције у вредности од око четири и по милијарде динара.

Министарство привреде већ дужи низ година, кроз четири програма, пружа подршку предузетницима и малим и средњим предузећима у Србији.  Реч је о програму помоћи за куповину нове опреме, развојном програму, програму за почетнике и посебном програму подршке женама и грађанима до 35 година који започињу свој бизнис.

Привредници Шумадије и Поморавља могли су да сазнају и на који начин и под којим условима могу да остваре право на доделу средстава подстицаја које Министарство привреде додељује у складу са Законом о улагањима.

Агенција за осигурање и финансирање извоза представила је привредним субјектима Шумадије и Поморавља осигурање потраживања и откуп потраживања која привредницима помажу не само да задрже тржишта, већ и да се боље позиционирају, па чак и освоје нека нова.

На седници Паралмента привредника представљњна су привредна кретања на територији Привредне коморе Србије – Регионалне привредне коморе Шумадијског и Поморавског управног округа, као и резултати рада за прошлу годину.

Представници Коморе су подсетили да су саобраћај и туризам и угоститељство највише били погођени пандемијом корона вируса и да су за та два сектора добила субвенције као помоћ у пословању.

Трендови из 2020. у области ауто и грађевинске индустрије су настављени и у прошлој години, коју су обележили скок цене базних метала, недостатак чипова и прекомпоновање у аутомобилској индустрији, што је условило и слабије резултате.

Највећи проблем у сектору пољопривреде било је повећање цена енергената. У прошлој години остварени су добри приноси стрних жита, а забележене су и изузетно добре цене воћа.

Седница је одржана у оквиру програма Решавање питања задужења и престанка пословања привредних субјеката у региону Западног Балкана који реализује Привредна комора Србије, у сарадњи са Министартвом привреде и Министарством правде, уз подршку Међународне финансисјке корпорације-чланице групе Светске банке и Владе Швајцарске, коју представља Швајцарски секретаријат за економске послове.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *