Преко милијарду евра за пројекат “Три Мораве”

У Крагујевцу је одржан састанак поводом реализације уводне фазе пројекта “Заслужимо будућност” односно инвестиционог програма “Три Мораве” који ће реализовати канцеларија председник а Србије Александара Вучића, Канцеларија за јавна улагања и Министарство заштите животне средине.

За решавања еколошких проблема у 45 градова Србије, односно канализације, отпадних вода и депонија потребна су средства од преко милијарду евра.

У току су разговори са представницима локалних самоуправа који предлажу приоритете, а после прикупљених података Инвестициони план требало би од марта 2020. године да се спроводи. Крагујевац се нада решавању проблема Регионалне депоније.

Намера је јасна. Три велике реке Јужну, Западну, Велику Мораву као и Дрину треба уредити на тај начин, да у њиховим сливовима више не буде трагова отпадних вода, канализације, али истовремено решити и проблем експлоатације депонија на више локација. То су императиви поглавља 27 за приступање Европској унији које Влада Републике Србије треба да испуни у наредном периоду.

Састанку у Крагујевцу су присуствовали и представници општина Шумадијског округа, јер се деле заједнички проблеми. Изградња канализацационе мреже и даље је водећи проблем приградских,сеоских средина, малих вароши. Постројења за прераду отпадних вода све су потребнија, а горући проблем су крцате депоније.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *