Премијера представе „Негри“ за Дан Књажевско-српског театра

Дан Књажевско-српског театра обележен је премијером представе „НЕГРИ“ по тексту Јоакима Вујића у режији Анђелке Николић.

Пре извођења представе у фоајеу театра отворена је изложба под називом „Костим од скице до сцене“ костимографа Јелене Јањатовић.

Уручене су и награде које се традиционално додељују 15. фебруара на Сретење када је крагујевачки театар и основан.

Најстарије позориште у Србији основано 1835. године сваког 15. фебруара свечано обележава овај дан.

Ове године празник је обележила премијера представе „НЕГРИ“ по тексту Јоакима Вујића који је написан 1821. године.

Свечаност је отворена изложбом под називом „Костим од скице до сцене“ чији је аутор костимограф Књажевско српског театра Јелена Јањатовић.

Гледајући живописне костиме публика се подсетила неких од представа које су игране у крагујевачком театру.

„Имам осећај да ови костими припадају управо овде Театру зато што одатле су и потекли, а одатле потиче и иснпирација за њих.

Многи гледаоци су вероватно видели већ ове костиме на светлима позорнице а и моја намера је била да испитам да ли они могу да постоје и ван сцене, односно, да ли они могу да дођу у директан контакт са самим посматрачима, “ истакла је ауторка изложбе.

Након свечаног отварања уследио је ватромет који је и најавио централни догађај вечери, премијеру представе „НЕГРИ“ и доделу годишњих награда.

Праизведбу представе „НЕГРИ“ режирала је Анђелка Николић, које је објаснила зашто је тај комад и данас актуелан:

„У време када је Јоаким писао овај текст он је осетио потребу да објасни читаоцима шта значи Негри.

То значи да у том тренутку су нама заиста била та поднебља, о којима пише, врло далека.

Међутим, данас,  нажалост, једно од последица тих колонијалних освајања јесте нешто што је проблем тероризма, што је проблем те неке нетрпељивости, непознавања и страха, који је данас до те мере изражен да се више нико на планети не осећа безбедно,  тако да хтели или не размишљамо о томе.“

Исте вечери на сцени Књажевско српског театра уручене су награде које се традиционално додељују 15. фебруара на Сретење.

Ове године Прстен са ликом Јоакима Вујића додељен је Миодрагу Пејковићу, глумцу нашег театра, који је духовито прокоментарисао:

„Тридесета година рада, ово је некаква круна, круна у облику прстена, могу да се похвалим. Као што сам рекао, отприлике са оволико година рада и са оваквим прстеном човек постаје озбиљан глумац па сам ја зато пустио бркове. „

Какве су биле реакције публике, да ли сте очекивали овакав аплауз?

„Аплауз је… чак сам и ганут. Због тог аплауза и јесам у позоришту, али овако је било баш на ивици суза, ја сам стварно изненађен. Први пут сам имао трему у животу.“ , одговорио је видно ганути Пејковић.

Овогодишњи добитник Статуете Јоаким Вујић је сценариста Герослав Зарић док је годишње награда за изванредан тимски рад додељена глумачком ансамблу представе „Четири брата“.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Премијера представе „Негри“ за Дан Књажевско-српског театра”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *