Виноградари током целе године обилазе засаде винове лозе а средином фебруара почиње прво орезивање сваког чокота.
Нега и заштита винограда условиће добар род грожђа, напомињу стручњаци.Опленачки виногради препознатљиви су на винској мапи Србије а виноградари осим страних сорти у последње време саде и старе аутохтоне сорте грожђа Тамјанику и Прокупац.
У емисији Шумадијски праг која је на нашем програму увек недељом после вести у подне говоримо о виновој лози и винарима са Опленца.
Шумадија има одличан потенцијал за узгој винове лозе тврде добри познаваоци виноградарства.
Велики број сунчаних дана,оцедно земљиште,примена агротехничких мера и повољни климатски услови од посебног су значаја за виноградарство.
Енолози тврде да умерено сазревање грожђа доводи до доброг квалитета вина.
Хладне ноћи у Шумадији током зрења и сунчани дани без падавина представљају добру осанову за узгој винове лозе.
Виноградари у околини Тополе ослањају се и на традицију справљања вина у овом делу Србије.
Средином фебруара почињу први радови у винограду. Чокоти се орезују а потом следи поправљање наслона, учвршћивање стубова, затезање жице која држи лозу и везивање гранчица.
Како би сваки чокот био здрав виноградари би посебну пажњу требало да посвете заштити винограда.Најчешће болести винове лозе су пепелница, пламењача и бортритис.
Како не би дошло до уљаних пега на листовима када почне вегетација виноградари би требало да прегледају сваку биљку.
Вино са Опленца,поготово справљено од аутохтоних сорти Прокупца и Тамјанике привлачи велики број љубитеља вина, поготово странаца.
На винској мапи Европе по квалитетном вину су препознатљиви Французи, Италијани, Португалци и Шпанци али су вина из Србије због доброг квалитета све више тражена на иностраном тржишту.
Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.
One thought on “Резањем винове лозе почела сезона радова у винограду”