Нови објекат Државног дата центра у Крагујевцу почео са радом

Објекат 2 Државног дата центра у Крагујевцу пуштен је у пробни рад.

Намењен је за смештај опреме и података Министартсва унитрашњих послова, Министарства одбране и Војске Србије као и Безбедносно информативне агенције. Вредност инвестиције је 25 милиона евра.

Председница Владе Србије Ана Брнабић и потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић присуствовали су данас у Државном дата центру у Крагујевцу отварању и пуштању у пробни рад Објекта 2, који је намењен за смештај опреме и података МУП-а, Министарства одбране, Војске Србије и Безбедносно-информативне агенције.

Премијерка је истакла да је ово нови степен безбедности наше земље и да отварамо посебну инфраструктуру за борбу против сајбер ратовања.

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михајло Јовановић навео је да је реч о најбољем дата центру у региону.

Он је указао на то да је здруженим радом најбољих стручњака служби безбедности и Канцеларије за ИТ и еУправу изграђен још један центар по највишим безбедносним и техничким стандардима који испуњава најзахтевније критеријуме поузданости са 99,99 одсто.

Постојање Државног дата центра у Крагујевцу само је потврда да, поред убрзаног индустријског развоја, град иде и у правцу дигитализације.

Државни дата центар у Крагујевцу отворен је у децембру 2020. године и тада је почео да складишти податке државних институција, јединица локалне самоуправе и комерцијалних корисника.

Објекат се простире се на парцели од четири хектара и представља комплекс од два објекта од укупно 14.000 квадратних метара.

Извештава новинар РТК Дарко Милошевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.