Преминула Мирјана Марковић

Удовица бившег председника СР Југославије Мирјана Марковић преминула је данас у 77. години.

Мирјана Марковић, прва председница Југословенске левице (ЈУЛ) и супруга некадашњег председника СРЈ Слободана Милошевића умрла је у болници у Сочију, преносе београдски медији.

Умрла је у Русији која јој је 2010. године дала азил, пошто је била у бекству од правосудних органа Србије, који су за њом расписали потерницу у оквиру истраге за злоупотребе са доделом државних станова 2000. године.

Студирала је социологију на Универзитету у Београду, где је и докторирала. Била је професорка социологије на Природно-математичком факултету у Београду.

Поред академске каријере, најпознатија је била по политичком ангажману. Била је један од оснивача ЈУЛ-а, коју су чиниле 23 левичарске и комунистичке партије.

Поред оптужби за подстрекавање на злоупотребу службеног положаја, Мирјана Марковић је у медијима незванично помињана као могући налогодавац убиства Ивана Стамболића и Славка Ћурувије, те као организатор групе за шверц цигарета, али поводом тих навода никада није саслушана.

Прошлог месеца Апелациони суд у Београду укинуо је пресуду којом је после 19 година, осуђена на годину дана затвора због злоупотребе службеног положаја приликом доделе државних станова 2000. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *