Престоничка архитектура Крагујевца

Поводом два века од проглашења Крагујевца престоницом модерне Србије у Народном музеју је отворена изложба „Престоничка архитектура Крагујевца“ аутора Верољуба Трифуновића.

Посетиоци имају прилику да погледају преко педесет најзначајнијих обејеката у граду који су изграђени у периоду од 1818. године до Првог светског рата.

Фотографије са пропратним текстом илуструју различита раздобља када су се градила репрезентативна здања у првој престоници модерне Србије.

У време владавине две династије Обреновић и Карађорђевић које су се смењивале на трону Србије у Крагујевцу су настали прави бисери архитектуре наводи аутор изложбе Верољуб Трифуновић.

Од објеката Милошевог венца, оригиналне и јединствене индустријске градње до раскошних зграда попут Прве крагујевачке гинмазије и зграде Суда, Нове цркве, Војне болнице а свако од српских владара подиже здања по угледу на модерне европске грађевине.

Отварајући изложбу главни градски урбаниста Александар Ненковић навео је да Крагујевац има бројне грађевине које представљају ремек дело архитектуре и додао да је свака од тих грађевина од великог значаја и за историју Србије.

На отварању изложбе нашли су се и бројни Крагујевчани који ову поставку оцењују као добар начин да се на једном месту обједине све вредне грађевине из дугог временског периода.

Поставка „Престоничка архитектура Крагујевца“ остаће неколико месеци у конаку Кнеза Михајла Обреновића.

Она представља значајан допринос обележавања два века од проглашења Крагујевца првом престоницом модерне Србије.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *