Приче о Морави у емисији “Шумадијски праг”

Најпознатија и најопеванија српска река је Морава. Настаје од Јужне и Западне велике притоке, а својим речним током пролази кроз дванаест општина и десетак градова.

На њеним обалама многи љубитељи природе проводе своје слободно време. Морава протиче и кроз атар Шумадије, општину Лапово, а прича о Морави тема је новог издања емисије Шумадијски праг, која је на нашем програму недељом, после вести у подне.

Док је људи нису припитомили и исправили њене многобројне меандре, Морава је била хировита и дивља, непредвидива и опасна.

Римљани су је звали Маргус, а у 14. веку држава кнеза Лазара звала се Моравска Србија. Долина Мораве постала је колевка савремене српске државе на почетку 19. века.

Река дуга 185 километара и дубока око 10 метара тече ка Црноморском сливу, а достиже ширину и до 200 метара.

На обалама Мораве настало је питомо Поморавље које карактерише плодна земља на којој су ливаде, пашњаци, воћњаци, виногради и оранице.

Постоје писани подаци да су по њој, давно, пловили бродови и да је на речном току било велико бродоградилиште.

Крај Мораве љубитељи природе проводе много времена током читаве године. На речним обалама подигнуто је викенд насеље.
Свакодневно се могу видети риболовци који долазе на Мораву због богатог улова јер реку настањује неколико врста рибе.

У врбацима , багремарима, топољацима, дуж читавог тока реке живи на десетине врста птица.

Морава, као највећа српска река, опевана је у многим народним песмама које су веома популарне, а многи људи који крај ње живе, или само долазе, поносно истичу да је Морава српско море.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *