Приступачан град за глуве и наглуве

У Градској организацији Црвеног крста у Кутку за квалитетније старење чланови Глувих и наглувих Шумадије одржали су радионицу учења знаковног језика у оквиру пројекта “Приступачан град за глуве и наглуве”.

Овај програм организован је у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану који финасира Европска унија а спроводи га Програм Уједињених нација УНДП за развој уз подршку града Крагујевца.

Први час учења знаковног језика почео је упознавањем са знаковима азбуке, јер свако слово у комуникацији са слабочујућим људима има свој знак. Као и словна азбука тако и знаковна има своје симболе.

Најважније је да они који се споразумевају на знаковном језику правилно држе руке у висини груди. Сваки покрет означава једно слово знаковног језика.

Едукација наших најстаријих суграђана трајаће шест месеци.

Како наводе чланови Кутка за квалитетније старење постоји велико интересовање за учење знаковног језика.

Од велике је користи у комуникацији са глувим и наглувим људима.

Пројекат под називом “Приступачан град за глуве и наглуве” је јединствен и иновативан програм.

Садржи активности вишеструког значаја за комуникацију са слабочујућим особама.

Знаковни језик ће у наредних шест месеци учити пензионери у Кутку за квалитетније старење Црвеног крста, студенти Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу и запослени у Заводу за здравствену заштиту радника.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *