Привреда Шумадије и Поморавља остварила суфицит од 315 милиона евра

Привреда Шумадијског и Поморавског округа суочила се са новим ограничењима у пословању што је последица избијања пандемије ковида 19. 

Упркос томе у првих десет месеци привреда ова два региона је остварила спољно трговински суфицит у износу од преко 315 милиона евра.

Привреда Шумадијског округа је регионално посматрано, у првих десет месеци остварила највећи спољно трговински суфицит у Србији у износу од преко 315 милиона евра.

Упркос томе што се привреда Крагујевца суочила са новим ограничењима у пословању као последица пандемије ковид 19, велики извозници и прерађивачке компаније са територије

Шумадијског и Поморавског управног округа успеле су да задрже своје производне капацитете.

То се пре свега односи на партнере у Европској унији, где су успели да обезбеде пласман својих производа.

Тако привреда Шумадијског управног округа извози око 80 одсто своје производње и пружа услуге на територији Европске уније.

Највећи терет као последица пандемије поднели су угоститељство, туризам и путнички саобраћај.

Међутим, охрабрује податак да је у Kрагујевцу овој години, у радној зони Феникс започета изградња пословног објекта и то другог, за потребе компаније Јанфенг, а гради га холандска компанија ЦТП.

Ову годину када је реч о привреди обележио је и почетак производње трамваја у Сименсовим халама у Мајнд индустријском парку. Ово је значајно не само за град Крагујевац већ и за целу индустрију Србије.

Фабрика Сименс Мобилити у Крагујевцу, у протекле две године прошла је процес трансформације, од произвођача компоненти до производње комплетних трамваја.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *