Привреда Шумадије и Поморавља у 2023. остварила рекордан спољнотрговински суфицит

Привредне активности на територији Шумадије и Поморавља током прошле године резултирале су рекодним спољнотрговинским суфицитом од пола милијарде евра, што је, према подацима крагујевачке Регионалне привредне коморе, највећи до сада забележен износ.

Без обзира на отежане услове пословања, остварен је и раст извоза од око 6 одсто.

Привреда Шумадије и Поморавља је у 2023. години остварила укупан обим спољнотрговинске размене од око 3,3 милијарде евра и раст извоза од 6,2 %, што је, кажу у крагујевачкој Регионалној привредној комори, изванредан резултат имајући у виду отежане услове пословања. Током претходне године је забележен и значајан спољнотрговински суфицит.

Спољнотрговински суфицит остварују скоро све локалне самоуправе на територији Шумадије и Поморавља, док град Крагујевац то чини са неким од индустријски најразвијенијих земаља света, попут Сједињених Америчких Држава, Немачке, Француске и Италије. Више од 80 одсто извоза крагујевачке привреде чине финални производи.

Податак да су шинска возила и њихови делови први на листи извозних производа указује на брзе и динамичне промене у структури привреде, с обзиром на то да је пре десетак година ситуација била другачија. О томе сведочи и чињеница да пре три деценије у Шумадији и Поморављу скоро да није било произвођача намештаја, док ови производи данас заузимају значајно место када је реч о извозу.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *