Привредна комора доделила годишња признања најуспешнијим компанијама

Компаније „Милановић инжењеринг“, „Форма идеале“ и „Панасоник лајтинг дивајсис“ из Свилајнца добитнице су годишњих признања Регионалне привредне коморе Шумадијско Поморавског округа за изузетан допринос у развоју привреде региона.

У присуству предствника локалних самоуправа, предузетника, институција и установа доделом признања обележен је Дан Регионалне привредне коморе у Крагујевцу.

Овом приликом оцењено је да је крагујевачка, и привреда Шумадијског и Поморавског региона у великом инвестиционом замаху и да је подручје овдашњег округа већ препознатљиво као једно од најаактрактивнијих на Западном Балкану за стране и домаће инвеститоре.

Некада опустошена, данас поново у замаху, привреда Шумадијско Поморавског округа, у односу на прошлу годину,остварила је виши спољно трговински суфицит за 30 одсто. 2019. године износио је 278 милиона евра.

Тако је и подручје округа постало препознатљиво као најбоље место за нове инвестиције на ширем подручју Балкана.

Привредна комора, али и представници града најављују даљи раст инвестиционих активности. Отварање великих компанија најбоље потврђује статистичке податке.

И Привредна комора Србије и Регионална привредна комора наговештавају и у наредној години подршку лидерима, произвођачима, али и малим и средњим предузећима.

На територији коју покрива Регионална привредна комора Поморавског и Шумадијског управног округа послује око 5 хиљада привредних друштава и преко 17 хиљада предузетника.

И даље су водеће привредне гране аутомобилска, машинска, металска индустрија,производња намештаја, воћарство, сточарство, прехрамбена индустрија.

Изузетан потенцијал имају туризам и ИТ сектор. Ипак, највећи допринос развоју привреде Шумадијско поморавског округа пружили су: Милановић инжењеринг, Форма идеале, Панасоник лајтинг дивајсис.

Њихови пословни резултати повећавају бруто друштвени производ, смањују незапосленост, шире добар глас о шумадијском раднику, али и инжењеру.

Директор Регионалне привредне коморе Шумадије и Поморавља је подсетио привреднике да је у току процес дигиталне трансформације предузећа и позвао овдашње предузетнике без обзира на власничку структуру или величину фирме да у Регионалној привредној комори могу да добију добар део услуга које се односе на будућу дигитализацију пословања могу да добију бесплатно.

6. децембар Регионална привредна комора обележава као свој дан као успомену на исти датум 1823. године када је указом кнеза Милоша почело оснивање еснафа у младој српској држави.

То је био и званичан почетак уређивања привредних токова и асоцијација у Србији који траје све до данас.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *