Проба мале матуре

За 1.756 крагујевачких осмака, пробна мала матура биће организована овог викенда.

Ученици ће у петак, од 12 часова решавати задатке из математике и попуњавати упитник, а у суботу од 9 сати, тест из српског језика, као и комбиновани тест.

Ове године, полагање мале матуре, заказано је за 17., 18. и 19. јун.

Циљ пробног завршног испита, како кажу у Школској управи у Крагујевцу, је да се ученици упознају са начином тестирања, али и да провере своје знање, у којим областима су добри, а које нису довољно савладали.

Као и предходних година, пред осмацима ће се наћи по 20 задатака, у сва три теста.

На овогодишњој пробној малој матури, биће заступљени задаци различитих типова: које треба допунити, заокружити, изнети свој став, али и приказати поступак решавања, на пример у математици.

Задаци припадају основном, средњем и напредном нивоу.

У Школској управи Крагујевац кажу да би задатке средњег нивоа требало да реши 50 одсто ученика. У овој години, у начину полагања није било никаквих промена.

Ученици, који уче по индивидуалном образовном плану и којима је потребна додатна подршка, у зависности од њихових тешкоћа, имаће посебне услове полагања мале матуре, прилагођене њиховим потребама.

Они не полажу испит које шаље министарство, већ прилагођене тестове.

Финални завршни испит, будуће средњошколце, очекује 17., 18. и 19. јуна, уз просек оцена од петог до осмог разреда.

Бодови са тестова, са просеком оцена, улазница су за средње школе.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *