Продавци хране морају да следе препоруке за превенцију од Ковида-19

Према мишљењу Светске здравствене организације и европске Агенције за безбедност хране, намирнице и храна које се налазе у широкој продаји биће безбедне за употребу, уколико се примене мере превенције од Ковида-19.

Мере се односе на заштиту свих субјеката који долазе у додир са храном. Сектор пољопривредне инспекције Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде објавило је Информатор за све оне који послују са храном.

Сви заинтересовани који долазе у контакт са животним намирницама у процесу дистрибуције, продаје или куповине хране могу све потребне информације да добију у Регионалној привредној комори Шумадијског и Поморавског округа.

Може ли се Ковид 19 преносити кроз храну, да ли пастеризација убија вирус, да ли се он уништава замрзавањем хране, каква су правила која важе за запослене који раде са храном, да ли би требало користи рукавице приликом рада са намирницама или само детаљно и често прати руке само су нека од питања на која се одговор може пронаћи у Информатору.

Осим тога, потребно је да они који раде са храном добију прецизна упутства које се односе на вентилацију и грејање просторија у којима је смештена храна и одржавање апарата који се користе у производњи хране.

Може ли се корона вирус пренети преко хлеба, пецива или свежег воћа и поврћа?

У Сектору пољопривредне инспекције уочили су одређене неправилности које се највише односе на рад у пекарама, или приликом продаје свежег воћа и поврћа у Србији.

Међутим, у већини крагујевачких пекара поштују се све мере заштите ради спречавања појаве коронавируса.

Они који раде са храном све потребне информације могу да пронађу на сајту Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

У Регионалној привредној комори Шумадијског и Поморавског управног округа наводе да су отворени за сва питања.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *